Levočanka trpela manželovo týranie dvadsať rokov, kým sa obrátila na políciu

02.08.2005 Levoča

Levoča 2. augusta (TASR) - Z trestného činu týrania obvinil popradský policajný vyšetrovateľ 46-ročného Levočana, ktorý dlhodobo psychicky aj fyzicky týral m...
Levoča 2. augusta (TASR) - Z trestného činu týrania obvinil popradský policajný vyšetrovateľ 46-ročného Levočana, ktorý dlhodobo psychicky aj fyzicky týral manželku. Bezdôvodne ju ponižoval a vyhrážal sa zabitím jej i deťom. Uplynulý nedeľu ju opäť fyzicky napadol. Žena trpela dvadsať rokov, ale teraz sa odhodlala oznámiť problém polícii.

\"Obete domáceho násilia pochádzajú zo všetkých spoločenských vrstiev, sociálnych skupín a vekových kategórií či vierovyznaní. Spája ich rovnaký pocit bezmocnosti, opustenosti, izolácie, viny, strachu i hanby, \" konštatovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Prešove Magdaléna Fečová. Spresnila, že v uplynulom roku zaznamenali v kraji 93 prípadov trestných činov týrania zverenej osoby. Z nich objasnili policajti 88 prípadov. V tomto roku za prvé tri mesiace evidovali už 27 trestných činov týrania, z ktorých 21 objasnili.
Fečová zdôraznila, že za domáce násilie je považované každé násilie medzi súčasnými alebo bývalými partnermi alebo členmi rodiny, ktoré môže mať formu fyzického, sexuálneho prípadne psychologického zneužívania, silnej sociálnej izolácie alebo ekonomického nátlaku.
Násilie je trestné bez ohľadu na to, či je páchané v rodine alebo mimo nej. Veľkú časť násilných trestných činov tvoria podľa hovorkyne tzv. oficiálne delikty, kde vznáša obžalobu štát z úradnej povinnosti. \"Nezáleží na tom, či si to obeť želá alebo nie. Štát sa zaviazal zakročiť aj proti násiliu v rodine, \" doplnila Fečová.
 

Vyberte región